Om Karl Tiréns samling av samisk jojk

Karl Tirén (1869-1955) var till yrket järnvägstjänsteman men har för eftervärlden främst blivit känd genom sitt omfattande dokumentationsprojekt av samisk jojk. Under åren 1913–1915 spelade han in ett hundratal samiska jojkare på fonograf. Dessa tidiga jojkinspelningar finns idag till största del i Svenskt visarkiv och ett mindre antal i Institutet för språk och folkminnen. Hos Svenskt visarkiv finns också notuppteckningar, fältdagböcker, brev och andra arkivhandlingar relaterade till Karl Tiréns insamlingsverksamhet. Visarkivet har även kopior av material ur Isofs samlingar. I katalogen över Karl Tiréns jojksamling finns allt detta material sökbart.

Karl Tiréns samling är en unik och tidig insamling av samiska musiktraditioner. I april 2025 utsågs samlingen till världsminne av Unesco. Som världsminne räknas dokument och arkivhandlingar som anses vara av stort värde för mänskligheten. En bärande idé är att världsminnen bidrar till kunskapsbyggande och informationsinhämtande, och därmed är en del av yttrandefriheten. Läs mer om världsminnen på Svenska Unescorådets hemsida: Världsminnen « Svenska Unescorådet

Material i samlingen kan i vissa fall innehålla ett tidsbundet språkbruk som vid tiden för dess tillkomst inte uppfattades negativt men som idag anses som nedsättande, olämpligt och i vissa fall rasistiskt. Det är ett historiskt källmaterial som speglar sin samtid och representerar inte Svenskt visarkivs värderingar.

Denna webbplats använder kakor/cookies.

Läs om hur Statens musikverk behandlar personuppgifter.